2008-05-24

Einstürzende Neubauten: Berns, 27 april 2008Nackdelen med att åka till Berlin tidigt på morgonen efter är att man inte hinner skriva konsertrecensioner från kvällen före. Det är snart en månad sedan konserten, och en del detaljer börjar bli lite suddiga – liksom en del av fotona blev, dessvärre. Därför blir den här lite kortfattad.

Man kan inte på något sätt beskylla Neubauten för att vara en nostalgitripp. De utelämnar inte bara alla 80-talslåtar på den här turnén; de spelar uteslutande låtar från 2000 och framåt. Och de spelar länge; extranumren känns nästan lika långa som själva konserten. Till slut börjar jag nästan krokna: Berns är kanske inte helt anpassat för rockkonserter.

För ett av de sista extranumren (som är många!) tar Blixa fram påsen med kortsystemet "Dave", som består av små kort med element hämtade från Neubautens historia: "Först högt, sedan tyst", "Alex börjar", "Elektronik", "Främmande språk", för att nämna några. Varje medlem drar tre eller fyra kort och sedan improviserar bandet en låt av något slag utifrån dem. (Hacke kommenterar skeendet med "We're really trying not to turn this into a comedy". Ni lyckas inget vidare, Alex...)

De har förändrats till något helt annat sedan den första Sverigespelningen (som Schlager kommenterade med "VARNING! Gå ej inom musikernas arbetsområde!"), men Einstürzende Neubauten v 3.0 (som Blixa beskrev dem – 1.0 var den allra tidigaste versionen, 2.0 var den klassiska sättningen med Bargeld, Hacke, Unruh, Chung och Einhet) är fortfarande i sina bästa stunder ett alldeles lysande experimentellt rockband och kan skapa stor skönhet.

Låtlistan, så gott mina anteckningar går att läsa och i den mån jag alls kunde identifiera låtarna:
Die Wellen
Nagorny-Karabach
Dead Friends (Around The Corner)
Halber Mensch (ca 20 sek)
Let's Do It A Dada
Weilweilweil
Insomnia?
Unvollständigkeit
Tagelang weiss
Susej
Von Wegen
Die Befindlichkeit des Landes
Sabrina
? (Rampe?)
Ich warte
EXTRANUMMER:
Ein leichtes leises Säuseln
Heaven Is Of Honey
Ich hatte ein Wort
Alles
EXTRANUMMER 2:
Improvisation ("Dave")
Youme & Meyou

Inga kommentarer: